• عبادات >> احکام میت

    سوال نمبر: 51846

    عنوان: (۱) آیا شوہر میتواند ہمسرش را غسل بدہد؟ (۲) اگر یکے از ہر دو وفات کنند شوہر میتوند ہمسرش را نگاہ کند؟ یا ہمسر میتواند شوہرش را نگاہ کند؟ لطفا اگر حدیثے است آں را بیان کنید وتوضیح دہید

    سوال: (۱) آیا شوہر میتواند ہمسرش را غسل بدہد؟ (۲) اگر یکے از ہر دو وفات کنند شوہر میتوند ہمسرش را نگاہ کند؟ یا ہمسر میتواند شوہرش را نگاہ کند؟ لطفا اگر حدیثے است آں را بیان کنید وتوضیح دہید

    جواب نمبر: 51846

    بسم الله الرحمن الرحيم

    Fatwa ID: 528-430/D=6/1435-U (۱) نخیر، شوہر نمی تواند ہمسرش را غسل بدہد، برائے این کہ ہمسر برائے شوہر محل نکاح بود وبا فوت شدنِ ہمسر ملکیت نکاح ختم شد وشوہر برائے ہمسر فوت شدہ مانند یک مرد غریب وبیگانہ شدہ، چنانچہ در تنویر الابصار آمدہ است: ویمنع زوجہا من غسلہا ومسّہا․ ودر رد المحتار آمدہ: بخلاف ما إذا ماتت فلا یغسلہا لانتہاء ملک النکاح لعدم المحل فصار أجنبیّا․ (۲) بلہ، بعد از وفات نمودن یکے از شوہر وہمسر، دوّمی میتواند فوت شدہ را نگاہ کند۔ مثلاً اگر شوہر فوت کند ہمسر میتواند شوہر را نگاہ کند ہمچنیں اگر ہمسر فوت کند شوہر میتواند ہمسر را نگاہ کند، چنانچہ در ادامہٴ عبارت تنویر الابصار آمدہ است کہ: ویمنع زوجہا من غسلہا لا من النظر إلیہا علی الأصح وہي لا تمنع من ذلک․ (تنویر الأبصار ملحق بالدر المختار علی ہامش رد المحتار ج۳ ص۹۱-۹۰ مکتبہ زکریا دیوبند)